Może zacznijmy od najważniejszego: czym jest przeziębienie?
| Wirus grypy |
OBJAWY
|
GRYPA
|
PRZEZIĘBIENIE
|
gorączka
|
nagle (38-40 st. C)
|
rzadko
|
katar
|
czasami
|
prawie zawsze
|
zatkanie nosa
|
czasami
|
prawie zawsze
|
ból mięśni
|
zazwyczaj silny
|
nieznaczny
|
ból głowy
|
dominujący
|
rzadko
|
duszność
|
zazwyczaj (silna)
|
czasami (słaba)
|
łóżko
|
5-10 dni
|
rzadko
|
Jakie rady dają naturoterapeuci?
- jedz produkty zwierzęce zawierające dobrze przyswajalne żelazo: podroby (wątróbka), chude mięso wołowe, tłuste ryby, jajka (żółtka), drób (głównie polecane jest mięso z indyka).
- spożywaj rośliny strączkowe oraz zielone warzywa (szpinak, papryka, brokuły, pory, natka pietruszki).
- owoce z witaminą C - witamina C pomaga w przyswajaniu żelaza (istotne, także dla anemików), a zawierają ją w dużej ilości: czarne porzeczki, kiwi, cytryny oraz papryka.
- gorączkę obniżą herbaty z kwiatów czarnego bzu, suszonych owoców maliny, lipy, a także liści brzozy.
- stan zapalny możemy złagodzić pijąc napary z rumianku, bławatka świetlika, szałwii, nagietka, liści babki.
- napary z ziół, które pomagają zwiększyć odporność: napar z tymianu, dziurawca, bratka polnego, pokrzywy, kolendry oraz stokrotki.
- do potraw dodawaj: cebulę, czosnek oraz pory, które zawierają naturalne antybiotyki.
- jedz ciemne pieczywo (najlepiej z ziarnami, na zakwasie: głównie z nasionami lnu) oraz ciemny ryż.
- na kaszel stosuj korzeń lukrecji, kwiat kasztanowca, koper włoski, majeranek oraz liść podbiału.
A Wy jakie macie podejście do naturoterapii? Wierzycie, wkładacie między bajki? Macie jakieś swoje domowe sposoby na przeziębienie?
| źródło |
Nie wiem skąd wzięłas informacje odnośnie przyswajalnosci żelaza z drobiu, ale w medycynie przyjmuje się, że jest to słabo przyswajalne żelazo. Co więcej osoby spozywajace tylko drób mogą po dłuższym czasie spodziewać się niedoboru żelaza. Szczególnie jeżeli chodzi o kurczaka, z indykiem jest rzeczywiście trochę lepiej ;)
OdpowiedzUsuńZ poleceń naturoterapeuty, wymieniłam drób na końcu, ponieważ masz rację z wymienionych przeze mnie produktów z drobiu najsłabiej przyswaja się żelazo, ale z indykiem jest całkiem dobrze, więc go poleciłam.
Usuń